Nieuws

Bent u al dood getroeteld?

Hellevoetsluis, 4 maart 2021, door Dr.Snuggles

De kogel is door de kerk, de stichting Linux Kennis Computer Centrum is opgericht! Eindelijk na 4 jaren kan ik met behulp van anderen, die de voordelen kennen, van start gaan met voorlichting over dit super veilige en handige informatica systeem die het digitale leven een stuk makkelijker gaat maken.

Als stichting bestaan we nu 2 dagen, maar de digitale wereld voor senioren is als een dief in de nacht gekomen voor met name ouderen. Ineens, een jaar geleden, begon het Corona virus aan de opmars en knappe koppen besloten dat alles maar even digitaal moet. Winkelen, onderwijs en werken. De lockdown in 2020 was een feit en zoals alles wat nieuw is moet er druk gewend worden. En zoals met alles gaat dat met vallen en opstaan. de een zweert bij de nieuwe technieken terwijl de ander het verfoeit. Maar noodzaak is er!

Ik vergelijk het maar met de uitvinding van de telefoon. Eerst alleen voor de happy few, er moest een koperlijn in de grond liggen, aangesloten worden op een centrale, maar dan kon je de politie bellen, een arts of gewoon de buurvrouw. Marconi, de jongeren kennen deze naam niet of verwarren dat met een Italiaans gerecht, begon met een alfabet gebaseerd op storing, toen was de computertaal geboren. Binair oftewel aan/uit. De 0 en de 1. Het S.O.S. is wel het bekendste en nog wordt daar gebruik van gemaakt ( … _ _ _ … ) de taal genaamd MORSE maakte de wereld kleiner, berichten vlogen over de wereldbol in milliseconden. Nu vliegen de bits en bytes je om de oren, maar niet bij iedereen. Vroeger was alles beter, dat wordt gezegd, maar de wereld veranderd en de technieken ook. Toch hebben veel ouderen en jongeren niets met het digitale, makkelijk, dat wel maar zonder verbindingen met de werkelijke wereld.

Laten we het hebben over het aangaan van relaties. Vroeger stapte je op de fiets of ging je met vrienden naar een gelegenheid toe, hobbyclubjes, dancings. Je deed iets wat je leuk vond. Nu gaat dat allemaal via de digitale snelweg en wordt er overmatig ingezet op sporten. Alles is geleid via die weg en andere wegen zijn (tijdelijk) afgesloten. Ook ouderen ondervinden dat. De wekelijkse klaverjasgroep kan niet bij elkaar komen, de biljarttafel is ook al verdwenen. Dus wat blijft er over? Voor de meeste ouderen is dat de televisie met de geijkte meuk. Het “nieuws”, elke dag rampspoed en drukte over non onderwerpen zoals LHBT groepen die zo nodig erkenning willen krijgen. Fatsoenlijk bij elkaar komen is er even niet bij en de wereld is volslagen gek geworden in de ogen van de senior.

Corona, is toch vreselijk? Het is een zegen, we zien nu wat er mis is gegaan. Elk jaar de griepprik gaat gesmeerd, maar Corona laat zien dat de maatschappij geheel verdeeld is. Tegen een virus is geen verweer. Gezond leven helpt, maar gezond en leven zijn 2 verschillende dingen. We zijn gewoon onze fantasie kwijtgeraakt en daarmee ook de creativiteit. Alles bestaat uit consumeren, geld en macht. De vroegere gezellige leefgemeenschappen voor ouderen en de geborgenheid is verdwenen, want ja mantelzorg volgens mediterraans model was het helemaal. Nu blijkt dat het oude systeem veel beter en goedkoper was. Ook de 2 verdieners maatschappij is een utopie gebleken, want aandacht voor kinderen is er niet meer. We plukken daar nu de wrange vruchten van. De saamhorigheid en opvoeding is ondergeschikt gemaakt aan geld verdienen. Nu zitten die opvoeders moederziel alleen achter de geraniums en tevens zijn alle voorzieningen en odeurtjes wegbezuinigd.

Kent U het nog? De 65+ pas? Hij bestaat niet meer hoor! De ROZE strippenkaart van de Persil? Ook die is weg. Bezoek komt er niet want de kinderen ( 35+ ‘ers) zijn druk met werken, de kleinkinderen zitten op de opvang, volledig pedagogisch verantwoord. Ondertussen komt niemand aan “leven” toe en is iedereen ongelukkig. Het leven zelf blijft natuurlijk doorgaan. Ouders willen zorgen voor de kinderen, die op hun beurt nu achter de schermpjes verblijven op hun veilig ingerichte kamertje met afgeplakte stopcontacten en valhekjes. De duplo blokken slingeren door de gehele kamer en de spelletjes staan vergeeld op de plank.

De opa’s en oma’s, zij hebben de VUT nog meegemaakt, trekken erop uit met hun elektrische fietsen en natuurlijk moeten ze een valhelm op. Speciale fietsbroekjes aan en een bidon met geraffineerd water en hun tocht van 50km kan aanvangen over het fietspaden net. Althans dat willen ze u doen geloven, de waarheid is een beetje anders, want er bestaan ook senioren die verstoken van alle gezelligheid alleen op een flatje zitten. Echtscheiding en overlijden van hun dierbare is hier veelal debet aan. Een goed boek halen bij de bibliotheek was een van de bezigheden die ze hadden, maar bezuinigingen en de digitale tijd maken dit onmogelijk. Dan maar TV kijken, er is niets , ja kopen op afstand, want TELLSELL is het favoriete programma.

Kortom de verveling is al langer dan 5 jaren aan de gang. Er wordt wel geroepen dat de senioren van nu zeer actief zijn, maar als we bekijken hoe dat zit blijken de hoger opgeleiden in het voordeel te zijn. Hier zit nog wat geld van beleggen en spaargeld achter. Dat was de goede oude tijd van PAARS.

Helaas is de levensstandaard behoorlijk terug gelopen en armoede toegenomen. Zeker op beroepen op MBO vlak, chauffeurs, productiemedewerkers, ze werken langer door en leven voor hun werk. Vroeger was het heel normaal dat je in dit beroep rookt en tijdens de lunch een kaartje legt. Hierbij ontstaat een hechte band en vriendschappen. Momenteel is het flexwerk, vluchtige contracten en nagenoeg geen sociale samenhang op werkvloeren. Individu staat bovenaan en organiseren? Nee laat maar, dat is slecht voor een werkgever. Zo zijn we afgegleden in eenzaamheid, ontberen we kennis en de jeugd? Ze zitten achter een scherm, kijken youtube, tik tok en zitten vastgelijmd aan kleine schermpjes wat dan een telefoon genoemd wordt. In werkelijkheid zijn het zakcomputers waarmee je ook kan bellen.

Jeugd heeft geen fantasie en creativiteit meer, ze leren het niet meer van ouders. Opvoeden is aan strenge regels gebonden waar begrip de hoofdrol speelt. We hebben het nog maar niet over de invloeden van gastarbeiders die in de jaren 60 werden binnengehaald door de grootste werkgevers partij. Toen waren dat arme mensen uit arme landen, Spanje en Italië, daarna was het Turkije.

Hun cultuur was, kinderen zorgen voor ouders! En dat gaf een inzicht aan onze regering om meer geld binnen te halen en zo de verzorgingsstaat omver te werpen. De Nederlander werd wijsgemaakt dat ouderen langer zelfstandig moeten blijven, dus weg met verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Werken! En wel iedereen!

Nu plukken we de vruchten ervan, met pensioen? Ja op 67 jaar ipv 57 jaar. Spaargeld en pensioenen? Opgedroogd en verkwanseld. Samenwerking en sociale cohesie? Geheel weg, egoïsme viert hoogtij evenals horkerig gedrag. Straffen van crimineel gedrag? Helaas, we moeten ze koesteren want vrije expressie is cultuur en leidend. De grootste fout die in het verleden gemaakt is om te kijken naar het buitenland en dan voornamelijk landen waar geen voorzieningen waren voor ouderdom. Daarom terug naar de jaren 50 met tradities en no nonsens gedrag. Omgaan met de moderne tijd kan natuurlijk wel, want die techniek is zeker de moeite waard en zal nog meer worden ingezet.

Een beetje van vroeger in combinatie met de huidige techniek en we maken een sprong voorwaarts, maar dat wiel is al uitgevonden, nu nog even de puntjes op de I zetten en het leven wordt weer mooi. Leer van het verleden, zodat het ingepast wordt in de toekomst. De toekomst is nu! Corona versnelt het alleen maar. Doe dingen die er toe doen! Denk na en ga altijd uit van het goede van mensen. Geld is niet belangrijk, dit verdwijnt! Op naar de Star Trek economie?

Dr.Snuggles

Geef een reactie