Over ons

Stichting Linux Kennis Computer Centrum

Bestuursleden:

G.A.L.M. van Os Secretaris

W.H. Landmeter Voorzitter

W.Heijdacker Penningmeester

Biografie (video URL)

Ons Doel: De Stichting heeft ten doel uitlenen en weggeven van computers.

Wensenlijst stichting LKCC

 1. De stichting houdt zich bezig met inzamelen en uitgifte van systemen en IT apparatuur

 2. Geven van informatie mbt besturings-systemen en werkwijze

 3. geven van informatie mbt internet veiligheid

 4. het repareren en/of recyclen van oude systemen bij particulieren en MKB

 5. Het opleiden van stagaires en vrijwilligers voor IT taken te denken aan: Beveiligen van routers en verbindingen, repareren en vervangen van printplaten en probleemoplossing van software, beheren van websites en of begeleiden hierin. Uitlenen van vrijwilligers aan buurthuizen en andere objecten om digitale vaardigheden te verspreiden onder Niet of onvoldoende vaardige personen.

 6. Uitleveren van computers aan minderbedeelden om specifieke taken te verrichten

 7. Uitleveren van IT apparatuur aan doelgroep (*) en mkb MET EEN anbi TAAK

1) De apparatuur wordt betrokken van particulieren en/of bedrijven die verouderde of defecte apparatuur aanbieden. Deze apparatuur wordt als een ANBI gift gezien en de vergoeding is de waarde van de verwijderingsbijdrage. Een reçu wordt afgegeven aan de gever.

– De ingezamelde apparatuur wordt beoordeeld op werkzaamheid en defecten. De werkzame apparatuur wordt voorzien van het besturings systeem Linux cinnamon mint 64BIT, of een afgeleide voor oudere machines genaamd mint MATE en mint XFCE.

– Apparatuur die niet meer voldoet wordt gesloopt en naar oud ijzer gebracht, de opbrengst wordt gestort a contant op de rekening

2) Het geven van informatie in woord en geschrift is belangrijk. De systemen zijn zo ingericht dat de apparatuur werkt zonder dat de gebruiker technische kennis moet hebben van Veiligheid of werking. Echter basiskennis dient aanwezig te zijn en hier wordt onderricht gegeven ad hoc

3) Het linux systeem kent als veiligheid dat de ROOT beschermt wordt door middel van een BEHEERCODE. Zonder deze code kan een onbevoegde wel werken met het systeem, echter geen onderhoud plegen of downloaden en installeren van software. Ook virussen/ malware worden door het syseem niet geaccepteerd, dit heeft te maken met de rootbescherming en met de pogrammanamen met een andere extensie dan .exe, .msi, .bat (windows extensies)

In het systeem is het mogelijk de HD te coderen ( automatisch) waardoor data wat is overgebracht op een drager onbruikbaar wordt als het wordt losgekoppeld van het systeem, een 128 bits enqryptie wordt ingebracht ( codewoord systeem) .

Andere besturingssystemen zijn afgeleid van het hoofdsysteem wat UBUNTU heet, code wordt gebruikt voor: ANDROID, APPLE en LINUX. Android heeft een root die in handen is van de fabrikant ( telefoons) tablets van APPLE draaien op de code van UBUNTU die gepatenteerd is door APPLE. Daarom is software van UBUNTU/LINUX uitwisselbaar met APPLE visa versa. Het verschil zit hem in merkbescherming. Routers van diverse providers bevatten OS software genaamd TOMATO, dit is algemene software linux based. Wifi en codering wordt aangestuurd hierdoor.

4) Het schouwen van binnengekomen systemen op bruikbaarheid, Wat is het? Randapparatuur printers, kabels, computers, tablets, telefoons overige. Computers laptop/desktop 32 bits/64 bits. Computers 64 bit hebben de voorkeur, minimaal 2 GB ram HD 500 GB, deze worden voorzien van besturing linux mint cinnamon 64 bit nieuwste versie 20.3 UNA. Computers 32 bit met dezelfde specificaties worden versie ingericht 19.3 / 32 bits. Bijkomstigheid veiligheid. De data op de harde schijf wordt automatisch vernietigd door het systeem te formateren in EXT 4. De NFTS/FAT32 data wordt hierdoor definitief vernietigd. Harde schijven kunnen worden uitgelezen als dat verzocht wordt, veelal is de data nog aanwezig. Deze wordt downloadbaar gemaakt en geretourneerd aan de eigenaar ( middels privecloud). Andere apparatuur wordt uitgeleverd als WYSIWYG. Cartridges uit printers worden bij binnenkomst verwijderd en afgevoerd. Beeldschermen worden bij complete systemen meegeleverd alvorens gecontroleerd te zijn op werking en functies.

5) Een nieuwe ruimte met opslag capaciteit en /of werkplaats is gewenst. Op het oog is de locatie Brasem 32 Hellevoetsluis zeer geschikt, 2 lokalen zijn dan benodigd. Opslag en reparatie dient dan in 1 lokaal gevestigd te zijn, dit om stagaires en of vrijwilligers op te leiden volgens de SBB eisen. Een eerste aanvraag is mislukt vanwege geen gescheide werkplaats!. Hierdoor konden we een MBO student geen stageplaats aanbieden, de school ( zadkine) heeft besloten de student zonder stage het diploma MBO 2 IT uit te reiken. De student maakt hierdoor minder kans op de arbeidsmarkt en heeft geen klantcontacten ondervonden.

Het andere lokaal dient als internet cafe met systemen die openbaar draaien , tevens ontvangstplaats en receptie, hier bieden wij onze systemen aan, dit kunnen laptops zijn, maar ook desktops. Systemen worden functioneel geleverd ( laptop met lader, desktop met beeldscherm, muis en toetsenbord)

6) Onze doelgroep is elke particulier, rijk of arm die met systemen te maken heeft. Voor ons systeem is geen technische kennis vereist waardoor de werking ondergeschikt is aan de kennis van computers. Het instellen gaat automatisch. De systemen zijn bedoeld om te communiceren over het internet, het verichten van administratieve taken en hobbygebruik op allerlei vlakken. Ook voor kinderen vanaf 12 jaar zijn de systemen geschikt voor studie. De software bevat zogenaamde kinderpaketten met aandacht voor wiskunde, en andere exacte vakken. Een van de vakken behelst programmeren van robots , dit is o.a. robotica. Ook op school wordt gebruik gemaakt van laptops met het besturingssysteem google Chrome. Eigenlijk zijn dit linux laptops met een kleine opslag capaciteit. Het apparaat werkt voornamelijk samen met een google account en maakt gebruik van cloudwerking. (On line) Onze systemen hebben een grote opslagcapaciteit en meer vrijheid, ook kan er verbinding gelegd worden met Cloud account van google, Apple en Microsoft (resp gmail, I-omgeving en Onedrive)

7) Voor scholen en Midden en kleinbedrijf hebben we een apart pakket aan systemen, veelal 64 bits met apparatuur waaronder de NAS ( netwerk attached storage) Dit zijn systemen veelal desktops met apparatuur zoals pin apparatuur ( sum up en PIN), kassa’s die verouderd zijn maar niet langer draaien op microsoft software ivm veroudering. Boekhoud pakketten zijn uitgebreid en gratis en heel belangrijk in de eigen taal. Tevens is het mogelijk om servers te bouwen uit oude apparatuur geheel gratis. Een nas met capaciteiten van 2TB tot 24Tb behoort ook tot de mogelijkheid. De apparatuur en software is gratis. Dit bespaart aanzienlijk bij een starter op investering. Voor scholen geldt, ook hier besparing op leermiddelen en licenties van software. Een digitaal schoolbord kost dan zonder software slechts € 900,– ipv € 2200,–. de levensduur bedraagt orgineel met Windows software slechts 5 jaar, met het UBUNTU/Linux systeem is dit 20 jaar. Aangeraden wordt het EDUBUNTU pakket.

Onze doelstellingen zijn hierboven uitgelegd. Het doel is iedereen digitaal vaardig te maken en het werken met informatica systemen te bevorderen. De maatschappij is in rap tempo gedigitaliseerd en zeker 70% van onze bevolking is onvoldoende digitaal vaardig. 40% beschikt niet over de basiskennis van E-mailen, bestandsbeheer, internetten en IT begrippen. Dit werkt fraude in de hand, want de persoon achter het toetsenbord zijn vaak niet de eigenaren. Dit gebeurd met crypto software zoals Digi-D en financieel beheer ( telebankieren en aankopen webwinkel)

Schrijnende gevallen zijn ons bekend, slachtoffers van frauduleus handelen met digi-d, identiteitsfraude. Oplichting via sociale media ( whatsup) spoofing (voordoen als instantie) dit gebeurt grotendeels analoog, slachtoffer wordt gebeld door een “bank medewerker” via vertrouwen te wekken worden bedragen van de prive of zakelijke rekening ontroken. Ook gijzeling van systemen van particulieren en ofbedrijven is aanwezig, de computer wordt op slot gezet middels een “virus” en losgeld wordt geeist om de bestanden weer vrij te geven.

Wij zien dat veel moeite genomen wordt mensen te waarschuwen en it middelen veiliger te maken, echter de analoge middelen zoals TV en radio trekken minder mensen. Zij bevinden zich voornamelijk op sociale media en streamdiensten. Hierdoor bereiken waarschuwingen en voorlichting niet langer de doelgroepen.

Bovenstaande problemen proberen wij middels voorlichting in persoon te communiceren, dit geschiedt nu in een buurtkamer de Apollo. Onze drempel is laag, echter onze boodschap wordt genegeerd door bedrijven die van de commercie afhankelijk zijn. Winstmarges zijn belangrijker dan goede voorlichting. Mensen verwachten een begeleiding van de winkel waar men hun IT apparatuur aanschaft, echter dit zijn merendeel discounters die belang hebben bij Verkoop en zetten zich niet in voor dienstverlening. Hierdoor wordt open source gezien als lastig en hinderlijk, er valt niets aan te verdienen! Vandaar dat wij gekozen hebben voor een ANBI constructie.

Het geven van voorlichting, onderwijs en ondersteuning van doelgroepen is noodzakelijk en wordt in eigen beheer gegeven, echter promotie en bemiddeling in ons bestaan is noodzakelijk om iedereen te bereiken en de doelstellingen die ons gedigitaliseerd land stelt ook te halen.

Hiervoor is noodzakelijk dat we met andere instellingen zoals gemeenten en gemeenschappen bereiken. Denk hierbij aan scholen, bibliotheken en instellingen voor ouderen. Voorlichting gelijktrekken met communicatie van overheid. Onderwijs in eigen beheer waarbij wij individuen kunnen voorzien van snelle hulp bij calamiteiten en of diensten. Zelfstandigheid en beheer over eigen apparaat is een must, ook overgangs toepassingen willen we gebruik van maken.

Om bij de doelgroep te komen is samenwerking met semi overheids instanties zeer gewenst. Wij zijn laagdrempelig en kunnen personen opleiden binnen enkele maanden, te denken aan LBO en MBO krachten. Voorbeelden:

 • Installateurs van pakketverbindingen (internet,TV en telefoon)

 • installateurs voor verbindings beveiliging ( wifi instellingen en routerbeveiliging)

 • apparaat beveiligers

 • Monteur en reparateur informatica apparaten ( pc/Laptop)

 • Voorlichters informatica software

 • Onderwijs assistenten informatica

 • Hulp aan huis vrijwilligers

 • Systeembeheerders en web ontwerpers.

 • Systeembeheerders bedrijven fysiek

Wij denken aan:

Contacten met scholen, aanbieden stageplaatsen MBO 2 t/m 4 (SBB erkenning verkrijgen)

Contacten met scholingswinkels

samenwerken met bibliotheken

Oprichten van Poolen voor mensen die GEEN affiniteit hebben met informatica ( een account om toch te per computer te communiceren in opdracht ( webwinkel/ belastingaangifte/bankzaken)

samenwerken met beheer kantoren ( voorlichting en leveren van software)

Fondsenwerving

Wij verkrijgen fondsen door:

 • Krijgen van donaties aan de hand van werkzaamheden aan systemen

 • ontvangen van afgeschreven apparatuur en giften in natura

 • aanvragen van subsidie

 • Ontvangen van nalatenschappen.

 • Lidmaatschap van zg Pool diensten ( abonnement)

 • opbrengsten uit edelmetalen door sloop van onbruikbare systemen

 • Schenkingen van particulieren

 • schenking van anbi gift voor diensten tot 999 euro p/m van instellingen voor LKCC Diensten. Opleidingen , scholen / stages (vergoedingen stagair) en instanties

Voorraad:

 • Diverse desktopkasten 32/64 bits

 • Diverse monitoren

 • Diverse televisies

 • Diverse laptops compleet

 • Toetsenborden

 • Muizen

 • Scanners

 • Printers

 • Webcams

Onderdelen:

 • Geheugenbanken DDR 1 2, 3, sdram en sodimm Diverse waardes ( 64MB t/m 1 GB)

 • Grafische kaarten vga/digitaal

 • Ethernet kaarten

 • Camloadeers divers laptops ( wifi/LAN )

 • 220 Kabels

 • Vga kabels

 • LPT kabels

 • hdmi kabels

 • USB kabels divers

 • scart kabels

 • usb kabels printers

 • voedings eenheden 220 naar 3,5 volt

 • moederborden SATA en IDE of combi

Bankrekening ING met saldo € 850,–

Contant geld, anonieme giften € 45 euro per maand (gemiddeld)

Lasten:

 • bankkosten en pinkosten.

 • Aanstaande Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering , Rechtsbijstandsverzekering, Opstal-, goederen- en inventarisverzekering. …

 • brandstof kosten / vervoerskosten

 • uitbestede catering ( koffieleutje verkoop consumptiebonnen, non profit)

 • Kantoormiddelen, papier, toner, inkt

 • kleinmaterialen

 • gereedschappen