Nieuws

Belastingaangifte doen? Dit moet u weten!

Donderdag 4 april 2024, Door W.H. Landmeter

Belastingaangifte doen, ieder jaar een terugkerend ritueel, krijgen we terug of moet u betalen?

Digitaal of papier?

Tegenwoordig maakt de belastingdienst het een stuk makkelijker door uw jaaropgaven en andere fiscale gegevens al klaar te zetten op het invul gedeelte. Dat is het halve werk.

De grootste NONO kan de belastingaangifte zelf doen, en dat dankzij de digitale techniek. Het is niet zo moeilijk als men weet waar men mee bezig is. En waar gaat het meestal mis? Juist bij de voordeur! Natuurlijk kan men ook kiezen om het formulier met de hand te doen, een formulier aanvragen kan men telefonisch doen.

U wilt op papier aangifte doen

Kunt of wilt u niet digitaal aangifte doen? Alle papieren aangiften kunt u aanvragen bij de Belasting-telefoon ( 0800 – 0543 (gratis)). Kijk  in onderstaande tabel welke papieren aangifte u nodig hebt.

Tabel papieren aangiften
U bent U gebruikt het formulier
particulier Aangifte P
particulier en u woont buiten Nederland Aangifte C
ondernemer en u woont buiten Nederland Aangifte C
particulier en bent geëmigreerd of
geïmmigreerd in het belastingjaar
waarvoor u aangifte doet
Aangifte M
U kunt dit formulier online aanvragen:

particulier en u doet aangifte voor een
overledene (een particulier of ondernemer)
Lees meer bij
Hoe doe ik aangifte voor een overledene?
Aangifte F
de fiscale partner van de overledene
en u wilt het hele belastingjaar
ook zo aangemerkt worden

De voordeur:

Natuurlijk zijn de meeste mensen gebrand om elektronisch aangifte te doen, dit gaat via de zgn. DigiD. Dit hulpmiddel is makkelijk en veilig. Het kan nu op meerdere manieren. Maar wel de kanttekening erbij dat u dit middel NIET uit handen dient te geven.

Het lijkt zo makkelijk, opschrijven op een papiertje en overhandigen aan de invuldienst. U geeft letterlijk uw privacy weg, want met deze DigiD heeft u toegang tot belastingdienst en overige overheidsdiensten en Gemeentediensten. ( Gemeenten, SVB, CBR, RDW en scholen). Hetzelfde als met de PINpas + Code, die geeft u toch ook niet aan Jan en alleman?

Dat gezegd hebbende kan men een DigiD  aanmaken op de DigiD site

Ee gebruikersnaam kiezen is een moeilijk ding, u bent snel geneigd uw eigen naam neer te zetten. Een tip van onze redactie, gebruik uw BSRnr. Daarna een code aanmaken. Ook hier een code die u makkelijk kan onthouden  maar laat namen en geboortedata weg. Doe iets onverwachts. Een voorbeeld vr8Aut0’s^. niet te raden, kort maar een o vervangen door een 0, een shift teken gebruiken en niet een !,@,$,%.

Beveiliging groter maken door een mobiel telefoonnummer aan te geven die een SMS kan ontvangen ( kan ook op vaste telefoon in gesproken woord). En natuurlijk een email adres wat geheel prive is, dus het betse geen hotmail, live of outlook gebruiken. Heel geschikt is een gmail.com adres of een provider adres ( eigen naam@telfort.nl )

Nog steeds is het gewoonte om met de DigiD in te loggen met een SMS, maar het kan ook anders, en dat adviseer ik u dan ook. Hier heeft u wel een smartphone nodig met de DIGID APP(licatie).

U download de  DigiD app uit de playstore van Google. U opent hem en legt uw identiteitskaart klaar. U vult uw DigiD in en volgt de aanwijzingen. Een optie is de identiteit verifiëren via uw legitimatiebewijs. Hierdoor bent u de gebruiker van uw telefoon en DigiD. Nu kunt u de App gebruiken als sleutel, u hoeft zelfs uw DigiD niet meer te onthouden.

U maakt dan keuze 1

Natuurlijk kunt u ook een aangifte doen op uw eigen computer, wij raden ten stelligste af dit te doen op de smartphone/ Tablet, en waarom? Te klein scherm, slecht overzicht, en te beknopt. Gebruik hiervoor een laptop/PC voor beter overzicht.

U gaat naar Belastingdienst U kiest keuze 2 met SMS ( zonder SMS geen mogelijkheid tot inloggen) U kiest voor inloggen en vult uw gebruikersnaam en code in, er volgt binnen enkele seconden een SMS op uw mobiele telefoon. Nu kunt u aangifte doen. Tevens ziet u of u MOET of MAG. Tevens krijgt u na stap 3 van de aangifte de vooringevulde gegevens te zien, controleer deze. is het juist dan hoeft u alleen maar enkele vragen te beantwoorden. Daarna bent u klaar en kunt u als u de gegevens volgt, de aangifte verzenden ( 15 minuutjes werk). Iets ingewikkelder als u aftrekposten heeft, zoals giften en bijzondere ziektekosten. Dan dient u een vinkje te zetten in de beschikbare ruimte. U kunt natuurlijk een getal neerzetten, maar vergeet niet, in augustus volgt een brief waarbij inlichtingen gevraagd worden door de inspecteur.

Externe hulp door aanbieders:

Wilt u uw aangifte door een ander laten doen? Ook dat kan. Echter er zit veel kaf tussen het koren dus let op de veiligheid en betrouwbaarheid. Gebruik dan uw smartphone en behandel uw smartphone als sleutel op de andere pc. (koppelcode en QR scan) Uw gegevens worden zichtbaar, maar u hoeft de DigiD niet uit handen te geven. Kan dit niet? Dan is de aangever NIET BETROUWBAAR. Doe het dan NIET.

Een goede adviseur vraagt om een machtigingscode en niet om uw DigiD

Wilt u uitstel van aangifte? Ook dit is vaak niet nodig, want als u elektronisch aangifte doet heeft u 5 jaar de tijd om deze opnieuw te doen, al dan niet met aftrekposten. U voorkomt hiermee boetes! Tevens heeft het gevolgen voor de toeslagen die u ontvangt, vaak worden deze te hoog ingeschat wat tot terugbetaling gaat leiden.

Daarom doe aangifte ook al is het basis.

Wilt u meer weten over DigiD of aangifte doen?
Onze medewerkers staan geheel april gereed. We begeleiden de inlog en geven tips.
Daarbij maakt u gebruik van ons PC netwerk! De kosten bedragen slechts € 10.– per aangifte (incl uitdraai).

Maak een afspraak klik hier voor bereikbaarheidsgegevens

( betalingen worden behandeld als ANBI gift en levert een aftrekpost op bij GIFTEN 2024 inkomstenbelasting)

 

 

 

Geef een reactie