Door W.H. Landmeter
4 september 2024

Het is in het nieuws geweest, scholen worden digitaal en geven steeds meer les met behulp van media apparatuur. Dit is niet gratis en de eisen zijn twijfelachtig.
Leerlingen worden uitgenodigd om een laptop aan te schaffen via school, dat kan zijn door een aankoop, maar ook huren. Leermiddelen zoals boeken zijn gratis. Daar betaald Nederland voor middels administratiekosten als men een bekeuring oploopt via het CJIB.

Echter leermiddelen zoals schriften, pennen, tekendozen en rekenmachine dient men zelf aan te schaffen en daar komen al enkele jaren de laptops bij. Nu is de infra structuur op scholen in het geheel niet digitaal, de oude schoolbankjes zijn er nog en er worden geen aparte stroomvoorzieningen bijgemaakt. Het is wel eens handig dat je een laptop gebruikt en die moet bijgeladen worden. Helaas, je moet een laptop aanschaffen met een accuduur van minimaal 8 uur. Dat kost extra geld en men vertikt het gewoon deze investeringen op scholen te doen.

Vestzak Broekzak voor schoolbesturen

Winstmaximalisatie voor school besturen

Daarbij komt ook nog dat er eisen gesteld worden aan het besturingssysteem, je MOET met Windows werken, Extra kosten voor licenties en koppelverkoop van software. (office-pakket) Daarbij is een kale Windowsversie onveilig en dient daar ook extra voor betaald te worden in de vorm van minimaal een virusscanner en firewall.

Ook de digitale schoolborden zijn uitgerust met Windows, dat houdt dan weer in dat deze een levensduur hebben van max 5 jaar, want zo lang gaat een distro van Windows mee. Per schoolbord is dat om de 5 jaar een bedrag van € 9800,–. U en ik betalen dat! Dat kan anders!

Wij als stichting promoten Open Source (OS) Dit is een systeem wat gratis geplaatst mag worden, voluit met gratis office software en geheel compleet. De hardware mag oud zijn, met een dubbele I3 processor en 4 GB RAM (laptop) kan men prima uit de voeten.
Daarbij is het beter in de beveiliging, bespaart en kosten en werkt makkelijk. Apparatuur gaat langer mee, geen ergernissen in kennisslagen. U heeft een voordeel en niet de bestuurders van scholen.

Hiermee kan serieus een omslag behaalt worden zodat leermiddelen weer betaalbaar worden voor iedereen en zo geen uitsluiting meer kan plaatsvinden. Dat wilt u toch ook?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *