Een loeier van een discussie is losgebarsten, de elektrische fiets is een juridisch gedrocht. Snor en bromfietsen hebben een helmplicht, de snelheid van de elektrische fiets en de plaats op de weg is een en dezelfde ook de regels zijn dezelfde. Toch een beetje anders, want de bromfiets/snorfiets heeft een motor! En dat maakt ze voor de WvW Motorrijtuigen.

De analoge fiets mag iedereen berijden, kinderen, volwassenen, en zij genieten de status van bescherm verkeer, evenals de voetganger. Maar wat veel mensen niet weten, maar wel wettelijk is vastgelegd is dat voertuigen met een motor dan wel elektromotor vallen onder het begrip motorrijtuigen.

art 1 WvW lid c:

motorrijtuigen: alle voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven te worden voortbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht, op of aan het voertuig zelf aanwezig dan wel door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders, met uitzondering van fietsen met trapondersteuning;

Hieruit volgt dat de elektrische fiets wordt uitgezonderd, maar dat is een weeffout, want is strijdig met dit wetsartikel.

Onder een motorrijtuig wordt niet alleen een auto of een motor verstaan, maar alle voertuigen die met behulp van mechanische of elektrische kracht worden voortbewogen. Ook bromfietsen, scooters en brommobielen dus. Dat betekent ook dat je deze verplicht moet verzekeren volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam).

Nu dat laatste is wel een dingetje, krijg je een aanrijding met een elektrische fiets of fatbike, ben je dan beschermde deelnemer of toch verzekeringsplichtig?

De Wetgever zegt: motorrijtuigen behoren verzekerd te zijn, niet besturen onder 16 jaar, wel een rijbewijs! Ook de elektrische step is zo’n voertuig, geen speelgoed maar een motorrijtuig.

Na aanstaande maandag wordt de wet gerepareerd. Dit om de overlast van voorbijrazende elektrische voertuigen af te remmen en ongelukken terug te dringen. De Sparta- Met en Solex zijn soortgelijke voertuigen en die dienen verzekerd te zijn. Dus ook andere gemotoriseerde voertuigen. 25km/H ? Dan helmplicht! Elektrische steps worden per direct in de ban gedaan, onverzekerbaar dus onmiddellijke inbeslagname bij gebruik op de openbare weg ( incl stoep).

Gemeente Voorne aan Zee wordt enigszins overvallen door het besluit, ingaande op 1 april 2024. De handhaving zal op 2 april worden opgestart. Volgens de persvoorlichter is dit een hele operatie die vooralsnog zal bestaan uit waarschuwingen. Bij aanrijdingen wordt wel direct gehandhaafd. Onverzekerd rondrijden zonder een WA komt u te staan op een boete van € 450 euro ex admin kosten. De status zwakke verkeersdeelnemer wordt boven de 16 jaar geannuleerd.

Elektrische steps op de  openbare weg worden zonder pardon in beslag genomen en vernietigd. (zelfde status als minibikes).

Voor een WA verzekering kunt u terecht bij uw verzekeraar of de grote banken.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij het RDW / CBR en politie (0900 8844).

 

2 gedachten over “Snorfiets helmplicht! Elektrische fiets(en) niet. Verkeerswet niet gehandhaafd!

 1. Wat een gezeur over die elektrische fiets. Nu rijdt iedereen zo’n beetje op een elektrische fiets en moet de helmplicht worden ingevoerd. Ik snap dat voertuigen die harder gaan dan 25 km per uur dat daar een helm voor moet worden gedragen. Maar tot 25 km, belachelijk. Ik hoop, nu ik net een elektrische fiets heb, dat het bij een keuze blijft en geen verplichting wordt. Ik zou het verschrikkelijk vinden om zo’n dom ding op mijn hoofd te moeten zetten. Iedereen moet dat voor zich zelf weten. Ik lees ook dat er veel meer ongelukken plaatsvinden met elektrische fietsen. Vooral bij ouderen. Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan maar ik denk dat oudere mensen, toen er nog geen elektrische fietsen waren, eerder met fietsen stopten. Nu gaan de oudere mensen langer door met fietsen. Het is mogelijk gemaakt. Geen betutteling, ik ben geen kind meer.

  1. Dank voor Uw reactie,
   Het betreft een 1 april grap, maar wel een met een voorspellend randje.
   De elektrische voertuigen gaan vallen onder motorrijtuigen WvW
   Dit houdt in dat de helmplicht ook voor deze voertuigen gaan vallen en waarschijnlijk ook een rijbewijsplicht
   mvg beheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *