activiteiten, Nieuws

De scholen zijn weer begonnen!

Het leven is al duur genoeg, maar toch wordt het duurder om je kind naar school te laten gaan. Behalve de schoolboeken ( die overwegend gratis zijn) dient er digitale apparatuur te worden aangeschaft en steeds komt de eis terug!

Een laptop uitgerust met een batterij die minimaal 16 uur meegaat. Ook wordt Microsoft Windows 10 gepusht. verplicht want de school heeft licenties aangeschaft. Zo’n laptop kost nogal wat, we praten over een segment van € 600,– tot € 1400,– euro.

Ik hoor u denken, “Nu dan doen we een beroep op Stichting Leergeld”. Helaas gaat die vlieger niet op. Want st.Leergeld heeft een ander doel, namelijk ervoor zorgen dat kinderen op school niet uitvallen en ook niet in het dagelijks leven.

st Leergeld heeft als missie het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. … Door deze kinderen niet buiten te sluiten, wordt voorkomen dat de maatschappij er later duur “leergeld” voor gaat betalen.

Een computer/laptop behoort wel tot de mogelijkheden maar dan dienen er gegronde redenen te zijn. Scholen en gemeenten schuiven het al snel op het bordje van stichting Leergeld doch dit is niet het doel van st Leergeld en de teleurstelling is vaker groot dat de aanvraag NIET gehonoreerd wordt. Dan maar bijzondere bijstand?

Ook hier moet men voldoen aan voorwaarden en zo’n bedrag en levensduur van het apparaat komt vaak te staan op een lening.

De oplossing is duidelijk, scholen dienen voorzieningen te treffen zodat wat oudere laptops geladen kunnen worden ( meer stopcontacten b.v) en de licenties van Microsoft los te laten. Want zeg eerlijk, het Amerikaanse onderwijs is commercieel in tegenstelling tot het Nederlandse onderwijs, Dus zakendoen in het onderwijs, noem het een joint venture, is zeer ongewenst. Alternatieven zijn niet bekend en de informatica staat in de kinderschoenen mbt onderwijs. Het is net of ABN Amro de lessen economie verzorgt. Waarom dan wel Microsoft een leidende rol geven in het onderwijs?

Het kan anders, het alternatief blijkt open source te zijn. Met besturingssystemen EDUBUNTU en Linux Cinnamon 64 bit Debian een goede stabiele laptop/desktop. Geheel plug en play en met een bekende grafische schil.

Ombouwen kan men zelf doen, maar ook https://st-lkcc.nl kan wat voor u betekenen.  Een laptop uit 2002 kan prima open source draaien en het fijne is dat het systeem meer dan 20 jaar meegaat incl de software die licentievrij is, dus kosten hoeven niet gemaakt te worden.

De minimale Specificaties voor een laptop zijn:

  • Dubbele processor (64 bit)
  • geheugen RAM 2 GB
  • Harde schijf s-ata of ssd 80 GB
  • DVD-Rom
  • USB legacy

Voldoet de laptop niet aan deze specificaties? Geen nood! Linux bestaat in vele soorten en maten. Er zijn 32 bit versies die al werken vanaf 512 MB Ram geheugen. En het is snel en stabiel, Geheel in het Nederlands of andere gewenste taal!

Heeft u interesse? Maar komt u er niet uit hoe die verandering toe te passen? Wij zijn bereikbaar om u van raad en daad te voorzien en zelfs als het nodig is zo’n laptop te verstrekken. Kijk op onze pagina voor de contactgegevens, u kunt ook naar onze website gaan alwaar de software die u nodig heeft al klaarstaat.

Elke dinsdag en woensdag van 1300-1700 uur zijn we fysiek aanwezig in buurtkamer “Apollo” gevestigd aan Apollo 25, 3225TB Hellevoetsluis.

Klik hier voor meer informatie op de fijnjetezien pagina

mvg Bestuur st. Linux Kennis Computer Centrum

Geef een reactie