Apollo evenementen, Nieuw, Nieuws

Poolse landdag Burendag 2021

Hellevoetsluis, 26 september 2021,

Door Dr Snuggles

Burendag, de een leeft er naar toe de ander heeft er niets mee. Kosten nog moeite is er in Hellevoetsluis gespaard om burendag 2021 een succes te maken. Hier het relaas van Buurtkamer “Apollo”.

Ik kom binnen om 11.30 uur in de buurtkamer aan de Apollo 25. De initiatiefnemer zit aan tafel en achter de bar staat “Koffieleutje” met de koffie en appeltaart. De sleutelbeheerder van de “Apollo” is er ook. Ik leg een HP fotocamera uit de St. Linux Kennis Computer Centrum voorraad voor hem neer. Alstublieft roep ik erbij, de eerste prijs om uit te delen aan de deelnemers van de puzzeltocht. Hij kijkt blij verrast, helaas zegt hij geen deelnemers en geen opkomst. He, wat jammer zeg ik, hij trekt de schouders op en blijft lachen. Zo ken ik hem, een ras optimist! Schilderen en lesgeven zit onder de huid, maar nu heeft hij op zich genomen burendag te organiseren in buurtkamer “Apollo”.

Dit is afgesproken op het Apollo overleg op 31 augustus 2021. Alle medewerking zou worden gegeven door st.Push.

Afgelopen woensdag zocht ik in de krant naar de aankondiging, helaas niets te zien! Wel een hoop gereutel van SBO die met digimaatjes van start ging om behulpzaam te zijn vanwege de coronapas. De st. Linux Kennis Computer centrum die eerder voor iedereen bekend maakte dit gratis te doen en wel 24/7 werd in het geheel niet genoemd. En dat gebeurd eigenlijk te vaak, negeren in de media en dat SBO de ideeën van de st. LKCC overneemt en beprijst! Particuliere initiatieven zijn creatiever dan de vastgeroeste status quo, die niets anders doen dan roepen dat ze door de gemeente Hellevoetsluis zijn aangewezen en de subsidies voor zichzelf gebruiken. De waarheid is dat Push, SBO een eenheid vormen die gedreven wordt door de lokale PvdA. Eigen winkel eerst! En dan de aangewezen taken door de gemeente.

1 Man heeft de burendag in de “Apollo” georganiseerd, uitgewerkt en uitgevoerd. Wat nu gebeurd is eigenlijk schandalig te noemen. Geen medewerker van Push is aanwezig geweest. Er is geen aankondiging gestuurd aan de media dat de burendag op zondag zou plaatsvinden, dit was wel beloofd op de 31e augustus. Nu zitten we in een lege zaal, de andere initiatiefnemers hebben zich ingezet om de initiatiefnemer te steunen. Zo is er door het LKCC de activiteit in de agenda https://fijnjetezien.nl) gezet en doorgestuurd over alle sociale media.

Aanwezig: Schilderclub ( initiatiefnemer), Koffieleutje, de catering die koffie/thee verzorgd en meer (initiatieven voeren kerntaken uit). De st Linux Kennis Computer Centrum, aanwezig met 2 pc’s en een prijs voor de puzzeltocht, Schilderclub, vertegenwoordiging van buurthuis “De Kooistee” en last but not least Tinnen Soldaat spellengroep. Hierbij opgeteld nog toevallige ontmoetingen met flatbewoners en huisdieren en dat was het.

Tijdens een rookpauze op straat contact gelegd met een toevallige passant die iets zocht en waar wij recht voor zaten, Jan Bosman van st. “De Witte Lelie”. Helaas was hij niet beschikbaar, maar een gesprek werd geopend en het onderwerp kwam ter sprake: De coronapas QR code. Wij fiksen dat ook! Boven staan 2 pc’s waarop dat gemakkelijk kan worden uitgevoerd. Voor de gesprekspartner het eerste contact met de buurtkamer.

In ons kielzog kwam ze mee, na een praatje pot en de voorstelronde was ze uitermate geïnteresseerd in de bewegingen van de Buurtkamer “Apollo” Particuliere initiatieven zitten hier en alles heeft een openbaar karakter. Lachend zeg ik GRATIS maar niet voor NIETS. Na over en weer ervaringen en levensloop uit te wisselen, de eerste buurvrouw die een coronapas QR code zou printen. Aldus geschiedde, een klusje van 30 seconden! Op foto vastgelegd via haar mobiele telefoon en klaar voor deelname aan Horeca, Schouwburg en meer activiteiten.

Buurthuizen zijn uitgezonderd van die scanplicht, valt niet onder horeca maar onder maatschappelijk nut.

Al met al werd er nog steeds geen puzzeltocht gedraaid , de appeltaart stond klaar voor de genodigden en bezoekers, hij smaakte lekker! Dat Dan Wel Weer. Kosten nog moeite zijn gespaard om dit te organiseren en wel uit eigen zak. Papier, inkt, Appeltaart en veel werkuren om de route uit te zetten. Uitstekend verzorgd met heuse kleine prijsjes. Voor de volgende keer dan maar, grinnikte de initiatiefnemer. Om 15.00 uur hebben we maar afgesloten en opgeruimd wegens “geen animo”.

Thuisgekomen eerst maar het eten voor gezin voorbereid, sociale media doorgenomen, eten gekookt en opgegeten. De reacties waren niet van de lucht, daarom even dit verslag van Buurtkamer “Apollo”.

Positieve puntjes, appeltaart was lekker, mooi weer en de saamhorigheid van alle initiatiefnemers in buurtkamer “Apollo”

negatieve punten, geen ondersteuning van Push noch voor de buurt Kooistee.

Zaterdag de 25 had Push bijzonder uitgepakt in Hellevoetsluis-West Buurtkamer “Ons Midden” aan de Bremstraat. Het commentaar op fijnjetezien was als volgt

Citaat:

Zo bruiste het vanmorgen al rondom buurtcentrum Ons Midden aan de Bremstraat met allerlei activiteiten voor jong EN oud en mochten wij in de middag mee met een paard en wagen vanaf de Schar en stond het zweet op de voorhoofden van de buren aan de Repel tijdens de grote buurtaanpak!

Een sociaal media gebruiker legden de angel bloot.

Citaat 1 van Facebook gebruiker :

De buurtdag was gewoon niet bekend in de buurt. En oké, de Kooistee, het is geen betrokken buurt. Maar ben jij je er van bewust dat bv het sponsorblad van de gemeente, het Groot Hellevoet, activiteiten plaatst nadat ze hebben plaatsgevonden. Zonder voorpublicatie. Grote corrupte bende is het daar.

Citaat 2 van Facebook gebruiker:

Stichting Push was er dus niet! Dat noem ik schofterig!
Ook ben ik van mening dat bijna geen Hellevoeter weet wat ‘ fijn je te zien’  is. Dus daarmee, dan komt er ook niemand ook! Stichting Push heeft de kanalen naar het Groot Hellevoet en alles meer maar schittert zelf in afwezigheid! Die kanalen hebben we zelf ook wel. En dat vaste kliekje van Stichting Push,

Maar wat ik mij afvraag is het volgende. Waarom is het altijd Push, SBO, Hart van Hellevoet die in het groot Hellevoet verschijnen? Particulieren worden genegeerd als zij een initiatief aan de dag spreiden? Nu is Groot Hellevoet nog de enige geschreven krant in Hellevoetsluis, hoe wordt de onafhankelijke nieuwsgaring uitgelegd als bewoners geen toegang hebben?

Gaat hier verandering in komen? Nu dat kan ik vast verklappen, Groot hellevoet krijgt een grote concurrent, iedereen een kans en wel zonder subsidie! Wanneer? Spoedig en iedereen is welkom om zijn/haar nieuws te plaatsen. Een platform op het www, waar gemeente, kerken, lokale ondernemers en hulpdiensten gebruik van kunnen maken als het hen uitkomt, geverifieerd en ongeverifeerd nieuws, opgeleukt met spellen en diensten die u niet voor mogelijk houdt. Een lage drempel zonder censuur (bepaalde regels blijven, respect, fatsoen) Maar 40.000 inwoners maken het nieuws en hebben een prikbord in hun eigen woorden!

Transparantie en respect voor ideeën die uit de doos ontstaan, we slaan een nieuwe weg in met vrijwilligerswerk en gaan er met een gestrekt been in! Doet u mee?

Geef een reactie