Nieuws

Een nieuw besturings systeem! Waarom?

Door  W.H.Landmeter, Voorzitter St Linux Kennis Computer Centrum

Geachte Lezer,

Het wordt weer een jaar achter de schermen van diverse apparaten om de informatiehonger en natuurlijk ontspanning te stillen. Echter de informatica wereld is in beweging en de kans dat u het spoor bijster raakt is nu meer aanwezig dan in vorige jaren.

Sinds onlangs Windows 11 is geïntroduceerd zijn de problemen toegenomen. Hulpvragen aan ons adres moeten wij helaas afwijzen, maar we laten klanten niet in de kou staan.

Mijn software werkt niet meer, wat moet ik doen? Het antwoord is meestal niet naar tevredenheid maar het is niet anders. Koop het nieuw! Ook met randapparatuur zoals scanners, printers van de grote merken is dit de juiste oplossing. Leuk dat Windows en de android telefoon zo populair zijn, helaas leidt het tot verwarring en vastlopers. Daarop volgend paniek, en dan worden wij gebeld. Wij promoten Linux Debian en dan worden er vragen gesteld over Windows? Service staat bij ons bovenaan en ook de ondersteuning mbt tot dit open bron besturings- systeem.

Ik kan u vertellen dat een Linux apparaat sneller en effectiever werkt dan een Windows systeem, wist u dat….

  • Android een distributie is van Linux?
  • Linux in uw eigen taal instelbaar is met slechts 1 druk op de knop?
  • Linux ook toegang heeft tot de playstore? ( Apk bestanden draaien op Linux)
  • Linux een veel simpeler bediening heeft zonder dingen bij te kopen?
  • Linux en Windows/Apple naast elkaar te gebruiken zijn?
  • Linux geen gamecomputer is!
  • U nauwelijks last hebt van virussen en malware op Linux?
  • Linux en smartphone goed samenwerken met elkaar ( via google)
  • Linux beter rekening houd met uw privacy?

Bezoek onze pagina alhier ( of de website) voor de contactgegevens, want wilt u meer weten dan zijn we bereikbaar via de analoge middelen ( brief/telefoon en email! Dus werk uw digitale vaardigheid bij zonder alles opnieuw te moeten leren, schakel over op Linux Debian (UNA)

Hoe simpel het eigenlijk is vond ik terug op een BLOG, de vertaling van dit stuk plaats ik hieronder!

Begin citaat: 

Mijn 70-jarige moeder gebruikt de afgelopen 21 jaar Linux op de desktop

Gepubliceerd op 2022-01-07 .

Mijn moeder wordt in februari dit jaar 70 en gebruikt al 21 jaar Linux op de desktop. Mijn schoonmoeder is 65, ze gebruikt sinds 2015 Linux op de desktop.

Ik adviseerde mijn moeder oorspronkelijk om te migreren van Microsoft Windows op de desktop naar Linux omdat ik daarvoor ongeveer een keer per jaar naar haar appartement moest gaan om een schone installatie van Windows te doen omdat Windows plotseling kapot was gegaan en niet meer werkte, of omdat alles ineens heel langzaam begon te worden. De klassieke Windows-problemen.

Dit waren de typische problemen met Microsoft Windows destijds en het was een patroon. In de bedrijven waar ik IT-ondersteuning deed, hadden we altijd een paar Norton Ghost-images van de nieuwste Windows-installatie rondslingeren, omdat iedereen wist dat Windows over ongeveer 6-12 maanden een nieuwe installatie nodig zou hebben.

Mijn moeder is geen ervaren programmeur of zo, ze is niet eens een gemiddelde computergebruiker en ze weet absoluut niet wat een terminal is. Integendeel, ze is soms best moeilijk om te helpen, omdat ze veel fouten maakt wanneer ze enige vorm van technologie gebruikt. Zoals het activeren van caps lock tijdens het typen van haar wachtwoord, of het indrukken van de verkeerde knoppen, en per ongeluk meerdere knoppen tegelijk indrukken, enz.

Maar als ik haar vraag of ze zich de tijd herinnert dat ze Windows op de computer had, vervloekt ze het ding en noemt het “volslagen prullenbak”. Wanneer ze met iemand in haar gebouw of op straat praat en ze computerproblemen noemen, zegt ze dat ze Linux moeten gebruiken in plaats van Windows. En ik overdrijf niet.

Ze gebruikt haar computer dagelijks voor bankieren, e-mailen, online winkelen, browsen, printen, documenten schrijven, enz.

Mijn schoonmoeder is nog minder tech-minded dan mijn moeder. Ze is 65 jaar en het type dat erg traag typt omdat ze bang is om fouten te maken. Ze begon ook met Windows toen ze haar eerste laptop kocht. Uiteindelijk moest ik ook ondersteuning voor haar doen, af en toe een herinstallatie van Windows en het verwijderen van virussen. Ik besloot haar ook Linux op te dringen en heb in al die jaren nog nooit een enkele klacht gehad. Ze gebruikt haar computer ook zowel om te bankieren, te browsen, te e-mailen en zelfs om te gamen.

Mijn moeder heeft in de loop der jaren verschillende Linux-distributies geprobeerd, waar ze begon met Ubuntu (ik denk dat het Ubuntu was), zich vervolgens tot Linux Mint wendde en uiteindelijk op Debian belandde, waar ze al vele jaren een zeer gelukkige gebruiker van is nu.

Mijn schoonmoeder heeft Linux Mint geïnstalleerd en heeft dat alleen gebruikt.

Ik heb andere familieleden en vrienden die ook alleen Linux op de desktop draaien. Ik zette mijn vrouw om naar Linux ongeveer een jaar nadat ze haar allereerste laptop kreeg, ze keek ook nooit achterom. Ze heeft Linux Mint, Ubuntu, Debian gebruikt en is uiteindelijk op Manjaro beland, wat volgens mij sindsdien haar favoriete Linux-distributie is.

Nu zou je kunnen denken dat dat allemaal komt omdat ze mij hebben om hen te helpen, maar dat is niet het geval. Ik stopte met computerondersteuning voor hen toen ze stopten met het gebruik van Windows. Ze doen al hun dagelijkse werk zelf en gebruiken alleen Linux en de desktopervaring die de distributie naar keuze biedt!

In al mijn jaren van technische ondersteuning, in alle verschillende werkgebieden die ik heb gedaan, heb ik geen enkel geval gezien waarin het niet voordelig was om van Windows naar Linux te migreren, of we het nu hebben over servers of desktop. De enige echte problemen die ik heb gezien, waren een paar gevallen waarin een bepaald bedrijf of een bepaalde gebruiker erin slaagde zichzelf zo dicht bij Windows te krijgen dat ze niet konden ontsnappen – vanwege een of andere domme software die ze hadden gekocht of ontwikkeld, waardoor ze afhankelijk waren van op Windows.

Gamen is een ander probleem op Linux. Het is niet zo dat het niet mogelijk is om op Linux te gamen, maar er worden maar heel weinig games voor Linux gemaakt. En dit is een groot probleem, want het is een kwade cirkel. De grote game-ontwikkelingsbedrijven willen Linux niet ondersteunen omdat het een heel klein marktaandeel heeft, en NVIDIA’s driverondersteuning voor de GPU is niet vergelijkbaar met hun Windows-versie (NVIDIA is een bedrijf dat het echt verdient om volledig te worden geboycot). En gamers spelen geen games op Linux omdat er niet al te veel native games zijn.

En nee, Proton en Wine is NIET de oplossing, ze zijn een deel van het probleem. Proton en Wine helpen het Microsoft-monopolie op pc-gaming te verlengen! Wat we nodig hebben, is dat enkele van de grote game-ontwikkelaars enkele van hun grootste namen alleen op Linux uitbrengen , zonder enige ondersteuning voor Windows. Dit zal helpen het monopolie te doorbreken en ervoor zorgen dat gamers willen migreren naar Linux voor pc-gaming.

Hoewel het mogelijk is om veel Windows-games op Linux te spelen met Wine en/of Proton, raad ik het niet aan. Het is in de eerste plaats “een wonder” om Windows-games op Linux te laten draaien, het is verbazingwekkend hoe goed veel games draaien en presteren. Het is echter niet de bedoeling dat je Windows-games op Linux draait . Net zoals het niet de bedoeling is dat je PlayStation-games op Windows draait. Windows-games en Windows-applicaties zijn bedoeld om op Windows te draaien, niet op Linux.

In ieder geval, als je geen hardcore gamer bent, maar gewoon je desktop of laptop gebruikt voor normaal werk, heb je absoluut niets te verliezen aan het draaien van Linux op je pc, je zult er veel meer aan winnen. Het is niet alleen veel minder waarschijnlijk dat u ooit een virus op uw computer krijgt, maar u zult ook genieten van betere prestaties, veel meer controle en meerdere keuzes voor veel toepassingen en bureaublad thema’s. Alle gratis en open source software die u ooit nodig zult hebben, is slechts een enkele opdracht of klik verwijderd van installatie op uw computer via de ingebouwde pakketbeheerder, en u hoeft zich nooit zorgen te maken over licenties of handmatig iets van overal online te downloaden.

Toch is het in uw voordeel als u wat tijd besteedt aan het maken van wat huiswerk voordat u begint met migreren. Test dingen uit op een virtuele machine of wat oude hardware, als je iets hebt liggen. Bestudeer en lees over pakketten, pakketbeheerders, bestands – extensies en bestandsformaten. Zoek enkele van de verschillende plaatsen waar je mensen om advies kunt vragen, veel Linux-gebruikers vinden het heerlijk om nieuwkomers in Linux te helpen. Dit alles zal de overgang van het ene besturingssysteem naar een geheel ander besturingssysteem helpen vergemakkelijken.

Toen ik destijds van Microsoft Windows naar Linux en BSD sprong, kocht ik een paar boeken en deed ik wat onderzoek voordat ik volledig aan mijn avontuur begon. Ik experimenteerde en verzamelde informatie en migreerde uiteindelijk. Dat was nodig omdat er zoveel anders is. Ik herinner me dat ik destijds alleen Windows-gerelateerde bestandsextensies kende, zoals .exe, .msi en zip-bestanden met de .zipextensie. Het woord “pakketten” was extreem verwarrend en het uitpakken van een tar.gzbestand en het compileren van de broncode, wat je toen veel deed (je hoeft dat niet meer te doen), had voor mij weinig zin. Als ik voorafgaand aan mijn avontuur niet wat huiswerk had gedaan, denk ik niet dat ik al te veel succes zou hebben gehad met migreren.

Last but not least, verwacht een kleine leercurve, het is niet steil, maar het is er. Je stapt toch over op een heel ander besturingssysteem.

Oh, en trouwens, als je een Android-smartphone hebt, heb je al een Linux-distributie 🙂

Einde citaat: Bron

Geef een reactie