mededelingen, Nieuws

Belastingaangifte doen? U kunt het zelf!

Nog een kleine halve maand en de staat gaat vragen naar uw financiële beslommeringen van het afgelopen jaar 2021.

We hebben het over de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting 2021, Met alle veranderingen en alle corona up’s en downs blijkt het toch weer een klusje te worden van niets. Veel mensen beginnen al te rillen bij het woord “Belastingaangifte” maar in de praktijk kan iedere leeftijdscategorie Geranium zijn financiën nog prima regelen.

Of toch niet? De acceptgiro gaat spoedig vervallen, een simpele overboeking moet nu echt gaan over het internet middels internetbankieren. Zo simpel! NOT!!Voor het afsluiten van een mobiel telefoonabbo is al internetbankieren noodzakelijk, al is het maar om je identiteit te toetsen met het overmaken van €0,01. Geen Internetbankieren, dan geen telefoonabonnement dus met de analoge pas van uw bank. En dan? Knoeien met een telefoon zonder leesbril? het is toch geen spelletje. Dan maar uitbesteden!

En daar gaat het grondig mis. De techniek gaat verder dan de kennis van de leeftijdscategorie Geranium. Wat is er nodig voor een goede belastingaangifte?

 • een Digi-D
 • Een pc/laptop die veilig is (!)
 • Een overzicht met aftrekposten en de bijbehorende bonnetjes
 • Een printer om het afschrift af te drukken.

“Ik doe alleen maar spelletjes op mijn telefoon/PC” dat hoor ik zo vaak! Helaas bestaat de wil om het te leren niet meer bij deze generatie. Uitzonderingen daargelaten. Maar de onwelwillende geven grif € 75,– uit om de aangifte te laten verzorgen, of doen in het geheel geen aangifte. “Geen verstand van !”, “dus ik waag mij daar niet aan!”. De louche buurman (volgens kwade tongen) heeft een oplossing. Geef maar je digi-d en ik regel het wel! De persoon geeft zijn digi-d af en de “buurman” logt in. Na 10 minuten is alles in kannen en kruiken, maar is dat ook zo?

De aangifte is gedaan met de vooringevulde gegevens van de belastingdienst, aftrekposten zijn niet ingevuld en de persoon laat dus een hoop geld liggen. Daarbij is de Digi-D gecompromitteerd, De persoon heeft eigenlijk zijn identiteit overgegeven en de “buurman” kan alles zien en veranderen op financieel gebied.

 1. Bankrekening wijzigen om geld weg te sluizen
 2. inkomensgegevens opvragen bij SVB en pensioenfondsen
 3. Een lening afsluiten
 4. toeslagen aanvragen en laten storten op een “katvangersrekening”
 5. rijbewijzen opzeggen en laten vervallen

Kortom: onwetendheid kan een hoop ellende veroorzaken, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Nog een keer alles uitleggen hoe om te gaan met de Digi-D is noodzakelijk, eigenlijk dienen er voorwaarden te zijn om zo’n nummer te krijgen maar iedereen kan met een Digi_D omgaan, dat denkt en zegt men. De praktijk is anders!

Hoe moet het nu?

 • Maak een afspraak met een administratiekantoor mbt uw aangifte.
 • Verleen een machtiging aan dit kantoor middels een digi-d aanvraag ( op de site van de belastingdienst klik even op de link hoe het moet)
 • Betaal het afgesproken bedrag
 • neem uw kopie aangifte in ontvangst

Onze stichting Linux Kennis Computer Centrum werkt op een iets andere basis, we zijn per slot van rekening “Computer-nerds”. Ook wij begrijpen dat u liever zelf baas bent over uw financiën. Daarom hebben wij aan de Apollo 25, 3225 TB te Hellevoetsluis op dinsdagen en woensdagen van 1300 uur tot 1700 uur computers opgesteld die voldoen aan strenge voorwaarden. Een zaalwacht is uw behulpzaam met het zelfstandig doen van de jaarlijkse belastingaangiften. Om uw privacy te garanderen wordt na gebruik van zo’n computer uitgelogd en zo alle handelingen gewist.

Wilt u het eens proberen? U doet er maximaal slechts 30 minuten over,en het is foutloos. U kunt vragen stellen en zo gratis en veilig uw zaken regelen. Het leven is al duur genoeg en de sfeer is gemoedelijk. Vrijblijvend mag u een gift doen, maar is NOOIT verplicht!

Vanaf maart 2022 openen we met dit thema onze deuren weer. Afspraak maken is niet noodzakelijk maar mag uiteraard wel. U belt met 0181-750 714 / 06- 28 92 72 99, of kijkt op onze website’s voor meer informatie:

https://st-lkcc.nl of de algemene site: https://st-lkcc.nl/buurtcentrahellevoetsluis/ (met openbare chat)

Velen gingen u al voor, de koffie en thee zijn zeker aanwezig en lotgenoten genoeg voor de ansluss. Hulp als het nodig is in een ongedwongen sfeer en zonder de moeilijke computer termen.

Belastingen? Makkelijker dan u denkt per computer!

Geef een reactie