mededelingen, Nieuws, Praktijk-ervaringen

Uw privacy beschermen gaat niet vanzelf, begin met de wachtwoorden!

Om je persoonlijke gegevens en data online goed te beveiligen, heb je een heleboel sterke wachtwoorden nodig. Ieder wachtwoord dat je gebruikt moet uniek zijn én moeilijk te raden zijn. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om namen van familieleden, huisdieren en woonplaatsen te kiezen in je wachtwoorden, omdat deze snel geraden kunnen worden.

Een van de redenen dat je dit zo serieus moet nemen, is omdat het aantal zaken omtrent cybercrime al een hele tijd in de lift zit. Wanneer je over unieke sterke wachtwoorden beschikt die niet zomaar te gokken zijn, is de kans kleiner dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Maar: zoveel verschillende wachtwoorden kun je niet allemaal onthouden. Daarom geven we je in dit artikel enkele handige tips voor het opslaan van je wachtwoorden.

Wachtwoorden opslaan in een veilige password managers

Door de jaren heen heb je waarschijnlijk heel wat online accounts aangemaakt waarvoor je inloggegevens nodig hebt. Denk alleen al aan al die sociale media kanalen waarvoor je een gebruikersnaam en wachtwoord moet hebben. In 2023 gebruiken meer dan 14 miljoen Nederlander social media, blijkt uit onderzoek. Het is zaak om voor ieder account en iedere website een ander wachtwoord te hebben. Mocht er ergens een datalek zijn waarbij je wachtwoord gelekt wordt, dan kunnen cybercriminelen in ieder geval niet in andere belangrijke accounts met die gegevens. Het bewaren van al die verschillende sterke wachtwoorden kun je niet in je hoofd. Daarvoor heb je een zogeheten password manager nodig.

Een password manager, ook wel een wachtwoordmanager genoemd, is een programma waarin je op een veilige manier je wachtwoorden kunt bewaren (en beheren en verbeteren). Je hoeft slechts één wachtwoord te onthouden en dat is het wachtwoord om in die password manager te komen. Wil je ergens inloggen met je gegevens dan kun je met behulp van je wachtwoordmanager zien welke gegevens bij die website horen. Zo’n programma kan door de geavanceerde encryptie moeilijk worden gehackt. Daarbij kun je nog tweestaps-verificatie inschakelen waarmee de kans helemaal vrijwel nihil is dat een cybercrimineel bij je gegevens komt. Op de website van VPNgids.nl lees je meer over tweestapsverificatie.

Verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar voor jou

Om cybercrime waar nodig te bestrijden, is een goede password manager dus een must. De vraag is natuurlijk alleen bij welk bedrijf je aan het juiste adres zit. Door de jaren heen zijn er namelijk heel wat bedrijven bij gekomen die wachtwoordmanagers aanbieden. Je kiest het liefst voor een bedrijf dat erom bekend staat dat ze zorgvuldig met je informatie omgaan. Wat ook wel prettig is om te weten, is dat het programma dat je gebruikt gemakkelijk en toegankelijk is. Je hebt waarschijnlijk dagelijks of in ieder geval wekelijks wachtwoorden nodig, dus dan wil je wel dat dat zoekproces eenvoudig verloopt.

Hoewel de meeste bekende password managers betrouwbaar zijn, zitten er altijd wat programma’s tussen die niet 100% veilig zijn. Daar moet je goed naar kijken. Je geeft immers wel al je wachtwoorden en inloggegevens aan zo’n bedrijf; je wil ze dus wel kunnen vertrouwen. Daarom is het aan te raden om eerst goed onderzoek te doen voordat je zomaar een password manager downloadt. Gelukkig vind je online genoeg artikelen hierover en kun je via de zoekmachine beoordelingen en recensies van andere gebruikers vinden. Aan de hand daarvan is het eenvoudig om een goede keuze te maken.

Voordelen van het gebruiken van password managers

Je wachtwoorden bewaren op een papiertje in je agenda of op je bureau is tegenwoordig echt niet meer aan te raden. Hoewel de meeste cybercriminelen via het internet toenadering zoeken, moet je er niet aan denken dat inbrekers of misschien zelfs bekenden er met je gegevens vandoor gaan. Dat is direct het grootste voordeel van een password manager: ze zijn alleen online te vinden en je kunt ze alleen gebruiken met dat ene wachtwoord (dat alleen jij weet). Dat maakt het bewaren van je wachtwoorden een stuk veiliger dan wanneer je pen en papier gebruikt. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Wanneer je tweestapsverificatie hebt ingesteld, kun je cybercrime sneller herkennen. Niet omdat er iemand in je password manager kan, maar omdat je een melding krijgt wanneer iemand dat probeert. Met die informatie kun je je gegevens nog beter beschermen.

  • Het is mogelijk om waar je ook maar bent toegang te krijgen tot je wachtwoordmanager. Ook heb je toegang vanaf verschillende devices, zolang je je wachtwoord maar weet.

  • Naast wachtwoorden opslaan, is het mogelijk om andere belangrijke persoonlijke informatie te bewaren in je password managers. Denk aan creditcardgegevens of adresgegevens.

  • Wachtwoordmanagers bieden de mogelijkheid om sterke en unieke wachtwoorden voor je te creëren, zodat je accounts extra goed beveiligd zijn.

  • Tot slot maken password managers je leven online gemakkelijker en bovenal veiliger. Zorg ervoor dat je nog meer stappen neemt om cybercrime tegen te gaan (zoals een VPN installeren en te internetten via een beveiligde verbinding) en je bent helemaal klaar om op het wereldwijde web te surfen.

Auteur: F.van Veen

Geef een reactie