Hellevoetsluis, 15 februari 2024,

Door st Linux Kennis Computer Centrum

 

Internetveiligheid is ver te zoeken op het Ziggo netwerk, scripts van het “Dark Web” zorgen ervoor dat kwaadwillende eenvoudig toegang hebben tot media apparatuur van gebruikers van dit netwerk. Daarbij verschuilt ZIGGO zich achter de privacy wetgeving als men om medewerking vraagt. Van Nood breekt Wet en de klant is koning hebben ze nog nooit gehoord. Centjes verdienen staat bovenaan. Hun klantenservice is onkundig en volledig ingescript. Kortom een leek op informatica gebied hoort hier echt niet thuis.

Een groot netwerk is populair om te onderzoeken door onderzoekers en ETHISCH Hackers. De bijvangst is echter dat zgn script kiddies uit verveling en nieuwsgierigheid en/of winstbejag met hulpmiddelen gaan werken om gebruikers van dit netwerk een oor aan te naaien, te beroven of anderzijds schade aan te richten.

Wij van St Linux Kennis Computer Centrum hebben diverse pogingen waargenomen waarbij gebruikers ernstige schade hebben opgelopen. We spreken daarbij niet over de feitelijke schades maar immateriële schade. Het vertrouwen om met apparaten te werken zoals de “smartphone” is in het geding. Privacy wordt met handen en voeten getreden. Bankgegevens en identiteitsfraude brengt slachtoffers in de problemen. daarbij is de bewijslast ook een dingetje. Moeilijk aan te tonen en daarbij zijn de officiële providers niet of slecht bereikbaar om de cliënt te helpen.

Daarbij draait het om commerciële belangen en men komt terecht bij de opsporing diensten, politie en privacy waakhond. Wegens gebrek aan mankracht en kennis verzand een aangifte en opsporing komt niet van de grond. Ondertussen blijft men wel gebruik maken van dit netwerk, want het leven gaat door en de staat vertelt dat u rustig kan gaan slapen als u updates installeert, een virusscanner plaatst en waarschuwingen naleeft.

Onze stichting is benaderd door een privé persoon die dit ondervindt. Een kort onderzoek laat zien dat de persoon niet fantaseert en spoken ziet. Daardoor zijn we een bemiddeling gestart voor deze persoon. We hebben tijdens deze gesprek gesproken met een medewerker van Push, die doorgeef luik is voor het Fijnjetezien project. Een laagdrempelig project om inwoners in contact te brengen met organisaties die gericht hulp kunnen bieden. Toegezegd is dat de casus zou worden besproken e wordt doorgegeven aan de desbetreffende woonstichting.

Helaas zijn we nu al meer dan 3 weken verder en de situatie verslechterd zonder dat er zichtbare actie is geweest. De persoon in kwestie ontvangt dreigbrieven en is zijn vertrouwen in media apparaten verloren. Dit belemmert hem in zijn leven, te denken aan internetbankieren, DigiD zaken en de aanstaande aangifte belastingdienst.

Dit zijn de gevolgen voor 1 persoon, maar deze persoon neemt wel een telefoon mee die besmet is met een stuk spyware, die weer andere smartphones en bluetooth apparaten besmet. Hierdoor vallen onschuldige slachtoffers in handen van een criminele organisatie.

Ingaand op de casus als hierboven genoemd, zijn een groepje computergebruikers die het leuk vinden om iemand te pesten. Daarbij wordt verbaal geweld niet geschuwd. De concentratie van dit groepje heeft als Domicilie “Kraaienest” een flat te Hellevoetsluis in de straat Kraaienest. Er is geconstateerd dat het ZIGGO netwerk daar zeer in trek is en de sfeer in die flat is om te snijden. Een van de taken van de Verhuurder Maasdelta is om het woongenot te garanderen. Een actie van deze verhuurder is uitgebleven. Het principe “Waar rook is, is vuur” wordt genegeerd. Inmiddels spreid de Spyware zich uit over Hellevoetsluis en daarbuiten, gebruikers worden, zonder het te weten. in hun privacy aangetast en erger.

Er dienen onmiddellijk maatregelen genomen te worden om de schade te beperken, ZIGGO wordt uitgenodigd het netwerk te onderzoeken op misbruik en de veroorzakers uit te sluiten van verbinding. Daarbij kan ZIGGO de schade en omzetverlies verhalen op de daders. Ze plegen immers een economisch misdrijf! Tevens zal de afschrikwekkende actie anderen op andere gedachten brengen (Preventie).

De Organisatie ZIGGO is dienstverlenend, een provider die via de kabel opereert, daar ook een monopolie op heeft. 12% van de consumenten beschikt over ZIGGO, zij geven aan slechts matig tevreden te zijn. Prijs en kwaliteit staat niet met elkaar in verhouding. een magere 4,8  wordt gegeven door gebruikers van ZIGGO.

Wilt u overstappen zonder gedoe naar een netwerk wat veiliger is? Dan is de keuze VDSL of Glasvezel. Ook mobiel netwerk is een keuze. De pakketten TV/Internet en telefonie zijn los af te nemen bij verschillende providers. Wilt u zien wat er zoal voor u geschikt is? Doe een check bij dit bedrijf en vul uw postcode in 

Heeft u problemen met uw apparatuur of heeft u het vermoeden dat derden meekijken? Dan kunt u gebruik maken van deze link om uw netwerk op te schonen.

Wij zijn ervan overtuigd dat hier iets aan de hand is wat begonnen is als onschuldig spelletje. De personen in kwestie zijn totaal niet op de hoogte van de gevolgen van de acties. Scripts om vals te spelen tijdens gaming op het netwerk spelen echte criminelen in de hand. Het valt onder het strafrecht wetboek van strafrecht, valsheid in geschrifte, identiteitsfraude en huis/computer vredebreuk. De geldboetes kunnen oplopen tot € 20.000,–, andere gevolgen zijn: Taakstraf, gevangenisstraf, uitsluiting van het digitale leven en het intrekken van bankrekening e.d.

Bedenk je als je op de WAREZ site een “cheat” download of een illegaal stuk software download en gebruikt. De gevolgen kunnen enorm zijn, mocht je op de gedachten komen iemand het leven zuur te maken om wat voor reden dan ook? Slachtoffers doen aangifte en daarna is KARMA aan de beurt. Bezint eer ge begint!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *