Nieuws, Praktijk-ervaringen

Het Mis – verstand!

Op zondag een telefoontje over een vakantie naar de zon, hoe krijg ik een coronapas? Nu dan ga ik verwijzen naar een artikel wat ik al eerder heb neergezet, te weten dit artikel.

De persoon komt er niet uit dus even ingelogd op zijn Google account en de handelingen verricht. Tot zover niets aan de hand. Enige ogenblikken later dezelfde persoon aan de lijn. Ik krijg het niet voor elkaar. Hoe dan vraag ik mij af? Even doorvragen en de aap komt uit de mouw. De persoon gebruikt zijn smartphone!

Dit is natuurlijk geheel anders, ik maak de persoon duidelijk dat hij gebruik moet maken van zijn computer. De systemen zijn onderling geheel verschillend en de aanwijzingen die ik gaf zijn gestoeld op computergebruik. Dat de smartphone gebruikt wordt om de data te tonen is een fijne bijkomstigheid. Een smartphone is een MINI-Computer met EIGEN internet verbinding ( of WIFI). De Computer staat op een vaste plek en geniet internet via WIFI en/of kabel.

Op een Computer staan Programma’s, te weten Office, Browser, post programma en nog veel meer. De smartphone werkt met APPS die een individuele website voorstellen. Ook werken met een browser kan, echter niet alle informatie van het internet wordt zichtbaar, althans niet in dezelfde opzet. Dat geeft gedonder, want een bestand wil je graag opslaan op de PC en niet op de telefoon.

Ik zie mensen klooien op hun mobiele telefoon met een corona-applicatie en daarbij ook een DigiD-d applicatie. Onveilig en ondeskundig! Waarom is het onveilig?  vraagt men dan heel vaak, want ze kunnen beter overweg met de smartphone dan met een PC. ( Dat laatste is een overschatting!)

De verbinding daar staat, en valt het mee, zit je op je eigen WIFI dan is er weinig aan de hand, echter op een vreemde verbinding (WIFI gast) worden de gegevens NIET versleuteld verzonden. Dus risico op afvangen van de privégegevens!  Ongelovige gezichten volgen. Ze mogen alles van mij weten hoor, krijg ik regelmatig als antwoord. Dat zeer belangrijke dingetjes door de lucht vliegen kunnen ze zich wel voorstellen , echter de gevolgen niet! En die kunnen er behoorlijk inhakken.

Zo was er enige tijd geleden een persoon die gebeld werd door Microsoft, er was iets mis met zijn computer, maar geen nood zij konden er iets aan doen. Even € 5,– overmaken, en die helpdesk was behulpzaam. na enige tijd was het probleem verholpen en de bankrekening leeg. Opgelicht! € 570,– afgeschreven, dus geen eten rest van de maand. Een ander geval, een telefoontje gehad van “De Bank”,  Persoon beantwoord telefoontje en krijgt opdracht geld over te maken naar kluisrekeningen, die in het geheel niet bestaan, de schade meer dan € 10000 euro weg. En zie het maar terug te halen.

Maar dan deze: Een DigiD-d onderschept. met deze gegevens kan men , een bankrekening openen, aangifte doen bij de belastingdienst, toeslagen aanvragen en ook heel subtiel het bankrekeningnummer wijzigen. Ook een nieuw paspoort/identiteitskaart aanvragen bij de gemeente, een pensioen op een andere naam zetten en nog veel meer. Je identiteit wordt van de ene op de ander minuut geroofd en de eigenaar moet bewijzen, wat een onmogelijke klus is. Zoals je omgaat met je bankpas + Pincode, zo dien je ook om te gaan met DigiD-d en bijbehorende code.

De tip van het jaar in deze is: Wees zuinig op je data, werk met apparaten waar je een goed overzicht van hebt en ook het verstand om die te gebruiken. daarom raden we aan om Linux Debian op de PC te installeren i.p.v. het commerciële Windows!

Een dejavu gevoel krijgt u dan want het lijkt op Windows XP/7 qua uiterlijk, de schil maakt het erg makkelijk om bestanden te organiseren en terug te vinden. Geen technische kennis nodig, hup stekker erin en de printer/webcam/muis/toetsenbord werkt naar behoren. Op internet gaan is een eitje, je opent de browser ( Google chrome, Safari, of Firefox) en het is weer herkenbaar wat je moet doen.

De smartphone daarentegen is compact , klein en onhandig te bedienen. De jeugd zweert hierbij, maar voor de ouderen en digibeten onder ons is het toestel een ramp, veel mogelijkheden en dan ook een bel functie? Een tablet roept men dan! ook dit is een grote uitvoering van een smartphone, ook hiermee kun je gewoon bellen ( simkaart). Dus het beeld mag groter zijn, de werking is hetzelfde als een smartphone, dus doe het NIET.

Werk op je vertrouwde PC en/of laptop, de cloud diensten zitten OOK in de smartphone. Dus upload je foto’s per PC naar Google foto’s of onedrive, en je ziet ze vanzelf op je smartphone. Makkelijk toch? Naslag ipv werkmachine. Zonder moeite want u kan met een PC overweg.

Wil je Linux eens proberen? Begin bij het begin. Het systeem past ook NAAST het besturingsysteem wat je al hebt en het bijt elkaar niet. Maar verlies niet uit het oog dat het geldt voor PC’s en niet voor smartphones ( Android) Hoewel besturings-systeem Android een afgeleide is van het Linux/Ubuntu systeem. Hier geldt (R)ead (T)he (F)ucking (M)anual ( en die staat in Android in de instellingen geheel onderaan bij INFO)

Voor Installatie Linux en andere Distro’s klikt u hier ( Nederlands)

Geef een reactie