Apollo evenementen, Praktijk-ervaringen

Workshop belastingaangifte goed ontvangen!

We schrijven 15 maart 2022, om 13.30 stonden alle pc’s weer te snorren in de Apollo 25 te Hellevoetsluis. De eerste belangstellenden  druppelde langzaam binnen evenals de vrijwilligers die behulpzaam zijn bij het natje en droogje van de klant.

Praatje pot, alle stoelen waren er ook weer en een werktafel voor de zg “smerige klusjes” . Op het programma staat workshop belastingaangiften. De aanwezigen weten dat omstreeks 16.00 uur 5 personen komen uit Den Haag. Ondertussen werden er wel vragen gesteld met betrekking tot giften en bijzondere ziektekosten. Mijn helper maakt de opmerking, “Ik hoop dat er weinig vragen komen over box 3” Daar is namelijk recentelijk een uitspraak geweest van de hoge raad dat de 4% rente op spaargeld onrechtmatig is. Hoe moeten die mensen dat dan gaan doen, waarop vermogen van toepassing is.

Ik lach een beetje, en zeg dat er waarschijnlijk mensen met een smalle beurs gebruik maken van onze service. En ja dat klopte aardig. net voordat iedereen kwam binnendruppelen voor de workshop lichtte mijn secondant de hielen. “Even de hond uitlaten”, daarna begint het druk te worden.

Na een korte uitleg parkeerde ik de genodigden achter de (Linux) PC’s. En op aanwijzingen openden ze de belasting website, waarop ze vlekkeloos inlogden met hun persoonlijke Digi-D. Enkele waren nog wat onwennig en stelden vragen die voor ons  gesneden koek waren, maar  je zit er om te leren. Fouten waren niet gemaakt, de vooringevulde gegevens kwamen overeen met de werkelijkheid.

Binnen een uur waren alle aangiften gedaan en werd er geschonken aan onze stichting. Enkele betaalde met de PIN, anderen contant. Tevreden gezichten, zonder uitzonderingen. “poeh. dat was eigenlijk heel makkelijk, als je maar weet wat je moet doen, fijn zo’n uitleg, voelde mij een heel stuk zekerder” maakte een klant als opmerking.

Op de vraag hoe ze het vonden werken op een Linux machine, was het antwoord verrassend. Was dit geen Windows machine dan? Niets van gemerkt, het werkte snel en alle beloften van wissen na uitloggen waren waar. We komen zeker terug. Het was gezellig, leerzaam en bovenal veilig! Met een lekker gevoel neem ik afscheid van de cliënten. Nu even snel  alles klaarzetten voor woensdag en dan hopen dat meer mensen belangstelling krijgen.

Ik foeterde nog even na over de publicaties die het voor de zoveelste keer niet gehaald hebben in de lokale krant. Maar wat ik ook zie zijn advertenties van Service Bureau Ouderen.

Voor slechts € 10,– euro een belastingaangifte doen! Het kan op ons kantoor aan de Polaris, maar ook in hart van Hellevoet ( de Eik, Voornestyn 1). Vrijwilligers staan u bij!

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en helaas is het dat ook. Mij bereiken signalen dat SBO verkeerd omgaat met de Digi-D. De klanten van SBO leveren hun PERSOONLIJKE Digi-D in bij de vrijwilliger die al dan niet in het bij zijn van de klant de aangifte 2022 invult. Dit is NIET toegestaan, het valt onder identiteitsroof! De vrijwilliger is zelfs hoofdelijk aansprakelijk en maakt zich schuldig aan economische fraude.+

Daarom is het wijs een machtiging aan te vragen, waarbij SBO met eigen Digi-D inlogt en de machtiging gebruikt. Zo zou het moeten zijn! De praktijk is, sinds 2021 zo dat SBO de persoonlijke Digi-D gebruikt om klanten behulpzaam te zijn. Op zich een goed streven maar strafbaar! Dus een enveloppe inleveren met daarin de PERSOONLIJKE DIGI-D en € 10,– kan u in een grote ellende storten, want echt het is een nummer waar enorme gevaren aan kleven bij verkeerd gebruik, en onvoldoende beveiliging.

Geef nooit een Digi-D uit handen, en zorg dat dat nummer goed beveiligd is. Een gebruikersnaam, een code en dan nog via de mobiele telefoon een SMS laten verzenden met een verificatiecode. Zo wordt misbruik bestreden en blijft uw IDENTITEIT op het internet  gewaarborgd. U leent toch ook uw PINPAS met CODE niet uit? Waarom dan wel een DIGI-D?

 

Geef een reactie